Εμίλ Χαντζίεβ

ΕΜΙΛ ΧΑΝΤΖΙΕΒ_ΦΩΤΟ

Ο Εκτορας-Αιμίλιος Χαντζίεβ γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας το 1956. 
Είναι συνθέτης, σολίστ κρουστών, πιανίστας, μαέστρος, παιδαγωγός, θεωρητικός και μουσικός ερευνητής.
Αποφοίτησε του Μουσικού Λυκείου της Σόφιας με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ και ειδικότητα στα κρουστά όργανα. 
Κατόπιν αποφοίτησε την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία δύο φορές : ακαδημαϊκά κρουστά (1979- Καθ. Ντόμπρι Παλίεφ) και σύνθεση(1989-Καθ.Ντιμίτερ Τίπκωφ). Το δίπλωμα σύνθεσης, και ιδιαίτερα από πανεπιστήμιο, είναι ο ανώτατος τίτλος μουσικών σπουδών παγκοσμίως. 
Οι τίτλοι σπουδών του είναι αναγνωρισμένοι από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Εργάστηκε ως καθηγητής της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Βουλγαρίας στα κρουστά, στην αντίστιξη και τη φούγκα από το 1986 έως το 1990, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και είναι καθηγητής σύνθεσης και κρουστών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του NBU(New Bulgarian University) μέχρι και σήμερα.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου κρουστών "POLYRYTHMIA", στο οποίο επί δέκα χρόνια ανέπτυξε πολύ έντονη μουσική δραστηριότητα (ηχογραφήσεις με έργα διεθνούς ρεπερτορίου, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, εκπαιδευτικές συναυλίες, εκπομπές ραδιοφώνου και τηλεόρασης, συναυλίες σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα). 

Εργάζεται στην Ελλάδα ως Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής, Καθηγητής Κρουστών Οργάνων και Καθηγητής Σύνθεσης. 
Έχει εργαστεί στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, στο Κλασσικό Ωδείο Χολαργού, στο Ωδείο Αναγέννηση, Στη Σύγχρονη Ωδή, Στο Πρότυπο Ωδείο Ανατολικής Αττικής του οποίου υπήρξε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής και αλλα.
Ως πιανίστας έχει εργαστεί στη Σχολή Μωραΐτη, με τη χορεογράφο Ντόρα Τσάτσου, στη Σχολή Χορού Άννα Πέτροβα, στη σχολή χορού Μάγια Σοφού και ως μαέστρος στη Σχολή Ματέυ.

Μετά από υπόδειξη του αείμνηστου πιανίστα και διευθυντή της ΚΟΑ και του Ωδείου Αθημών, Άρη Γαρουφαλή, το 1999 η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου Πειραιώς Θάλεια Μοίρα τον κάλεσε να διδάξει ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο.

Σήμερα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΩΔΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, καθηγητής και επιβλέπων της Γραμματείας των Σχολών του ΠΣ.

Κάνει ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Διευθύνει μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει πλούσια δισκογραφία με έργα άλλων συνθετών όπως και δικά του σε πολλές χώρες. Ηχογραφήσεις του βρίσκονται σε διάφορες μουσικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.
Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Τα έργα του, ιδίως για κρουστά, αποτελούν σταθμό στην παγκόσμια μουσική λογοτεχνία και έχουν εκδοθεί από διεθνείς μουσικούς οίκους.
Στην Ελλάδα έχει παίξει με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες της χώρας (ΚΟΑ, ΕΡΤ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, κτλ), με πολλά σύνολα μουσικής δωματίου (ΜΙΛΛΕΝΙΟΥΜ, ΟΔΑ, κ.α. ) και κάνει πολλά ρεσιτάλ και σεμινάρια

Μοιραστείτε το: